Mida teeme selleks, et Sinu tellitud auto kohale jõuaks?

Võtame selle artikliga tellimisprotsessi pulkadeks lahti ja selgitame täpsemalt, kuidas auto Sinuni jõuab.

Kõik saab alguse kliendipäringust Kui Sul on endal sobiv auto juba leitud, siis liigume protsessiga kohe edasi, kuid kui vajad abi uue auto leidmisel, siis aitame selle leida. Selleks küsime täpsustava info soovide kohta ning pakume nendele vastavad variandid välja kuni jõuame selle õigeni.

Kui sobiv sõiduk on välja valitud, siis alustame müüja põgusa taustakontrolliga – vaatame, kas esmaste näitajate põhjal on müüja piisavalt usaldusväärne, et kaaluda tema käest auto soetamist. Näteks Mobile.de kuulutuste puhul tuleb paljudel juhtudel ette, et müüja pole usaldusväärne või on tegu täiesti petukuulutusega. Kui see juhtub, siis teavitame riskidest ning pakume välja alternatiivid. Kui oled kasutanud meie abi sobiva leidmisel, siis teeme selle esmahinnangu juba enne auto välja pakkumist ära.

Kui müüja on esmahinnagul piisavalt usaldusväärne, siis võtame müüjaga ühendust ning uurime auto kohta lisainfot. Küsime info auto seisukorra, teadaolevate defektide, ajaloo ja muu vajaliku info kohta. Muuhulgas küsime ka VIN koodi, mille alusel kontrollime erinevatest andmebaasidest (sh margiesindus) ajaloo ära. Kui sealt ilmneb vastuolusid müüja räägitule, siis täpsustame need üle. Selle faasi lõpuks saame anda enda hinnangu auto ja müüja usaldusväärsusele.

Kui soovid riske veelgi maandada, siis on võimalik tellida kohapealne ostueelne kontroll. See annab veel täpsema ülevaate auto seisukorrast. Antud juhul tuleb muidugi silmas pidada, et ostueelse kontrolli kulu tuleb kanda ka siis, kui auto ei osutu valituks. Lisaks ostueelsele kontrollile saab tellida ka ka garantii(eeldab ostueelse kontrolli tellimist), kui tehasegarantii on lõppenud. Kui aga tehasegarantii on veel kehtiv, siis kehtib see terves Euroopa liidus sama moodi nagu auto päritoluriigis. Välisriigis müüjate endi poolt pakutavat garantiid aga enamasti sellest riigist väljapoole ei kehti.

Sõiduki tehnoseisundi info ja ajaloo kontrollimise järel saad teha juba konkreetsema ostuotsuse. Kui soovid edasi liikuda, siis vormistame ettemaksearve. Juhul, kui soovid sõiduki finantseerimiseks kasutada liisingut, siis vormistame ettemakse liisingu omafinantseeringuga samas summas, mille me liisingulepingu sõlmimisel pangaga tasaarveldame. Liisingu puhul on hea teha liisingutaotlus juba sobiva auto otsimise või müüjaga suhtlemise ajal, et lõpliku otsuse tegemisel oleks finantseerimisotsus juba kindel. Liisingutaotluse osas nõustame Sind kogu protsessi vältel ja aitame pangaga suhelda.

Paljud kliendid eelistavad sissemakseks anda ka enda vana auto. Sellisel juhul vormistame enne uue auto tasumist vana auto müügi, kuid saad sellega edasi sõita kuni uus kohale jõuab.

Kui ettemaksearve on meile laekunud, siis küsime müüjalt arve ja enne selle maksmist teostame müüjale lõpliku taustakontrolli, mis annab kindluse auto välja ostmiseks. Makse teostame ülekandega ning Euroopas jõuab makse üldjuhul kohal järgmiseks tööpäevaks.

Ajaliselt võtab müüjaga suhtlus ning erinevate kontrollide tegemine aega umbes 1-2 tööpäeva.

Enne sõiduki makse tegemist oleme pannud sõiduki juba transpordijärjekorda. Enamikes riikides on sõidukid peale makse laekumist kohe valmis pealekorjeks. Populaarsematest riikidest on erandiks Rootsi, kus müüjatel on auto registreerimisdokumendid digitaalsed ning ekspordi puhul tellitakse need eraldi posti teel. See võtab tavaliselt aega kuni nädala. Sõiduki transport ise kestab keskmiselt 2-3 päeva (Saksamaalt-Rootsist), kuid transpordile kuluvat aega mõjutab enim see, kus treiler tellimuse hetkel asub ning kuidas sujub ülejäänud koorma laadimine. Kõik sõidukid on kaitstud CMR kindlustusega, mis katab suurema osa transpordi käigus tekkivatest riskdest. Transpordi aeg on keskmiselt 1-1.5 nädalat.

Eestis läbib auto esmalt Maanteeameti tehnokontrolli ja Maksuameti kontrolli. Kui inimesele tänavalt võib MTA kontroll aega võtta kuni 30-päeva, siis regulaarse töö tulemusel ning ausa maksumaksjana võtab see protseduur aega mõne tunni. Ettemaksuga saabunud auto saab tüübikoodi olemasolu korral samal päeval registreerida. Liisinguauto korral hakkab pank dokumente menetlema alles siis, kui autole on tehtud Maanteeameti eelkontroll ja hindamisakt. Reeglina võtavad liisinguga seotud protseduurid aega 1-2 päeva. Pärast formaalsusi läheb auto puhastusse või teostame juurde tellitud teenused(klaaside toonimine, kärukonksu paigaldus jne) ning seejärel on valmis üleandmiseks.

Kui mõtled kui palju see kõik Sulle maksma läheb, siis oleme teinud selle jaoks mugava kalkulaatori, mille leiad meie kodulehelt:
https://www.mobile24.ee/kalkulaator/
Hinnad on soodsad ning kõik teenused saab lisada liisingule saadetavale pakkumisele.

Võttes lühidalt kokku kogu tellimisprotsessi aja, siis on see tavaliselt 1,5-2 nädalat, kuid hea õnne korral oleme Saksa autode puhul teenuse läbi teinud 3 päevaga. Kui auto tarnega on erakordselt kiire, siis anna meile teada – otsime võimalusi kuidas auto võimalikult kiiresti kohale tuua või pakume ootamise ajaks asendusautot.

Tundus liiga keeruline? Tegelikult on protsessi käigus veelgi mitmeid tegevusi ja nüansse, kuid Sinu, kui tellija jaoks on see lihtne – pärast tellimuse kinnitust tuleb veidi oodata ning saate kätte juba registreeritud ja puhta sõiduki. Kui vana sõiduk jääb meile ettemaksuks, siis on protsess eriti mugav – tulete vana autoga ja lähete uuega.

Allikas: Mobile24 OÜ

Mobile24 OÜ ametlikud partnerid on: